Houd de warmte in huis met deze tips

10 december 2020

De winter is in aantocht. De avonden en nachten beginnen kouder te worden en ook overdag is het al een stuk frisser. Gelukkig is het in huis dankzij de verwarmingsinstallatie comfortabel warm. Maar hoe zorg je ervoor dat dit zo blijft?

Zorg voor goede isolatie
Goede isolatie van een woning is erg belangrijk voor het krijgen en houden van een aangename binnentemperatuur. Groot voordeel van goede isolatie is de besparing op je energiekosten. Het beter isoleren van je woning is dus zeker de moeite waard! Is jouw huidige woning van voor 1990? Overweeg dan eens het gebruik van radiatorfolie. Dit folie plaats je tegen de muur achter de radiator, wat ervoor zorgt dat de warmte van de radiator wordt teruggekaatst in plaats van door de muur naar buiten te verdwijnen.

Houd deuren zoveel mogelijk dicht
Houd de deuren van de verschillende ruimtes in huis zoveel mogelijk dicht. Kleinere ruimtes zijn namelijk sneller en gemakkelijker op te warmen dan grote ruimtes.

Zet de thermostaat in de nachten niet te laag
Zet de thermostaat een uurtje voordat je gaat slapen wat lager. Draai deze een paar graden terug in plaats van helemaal uit. Hiermee voorkom je dat bij strenge vorst leidingen kunnen bevriezen, of dat het een halve dag duurt voordat de temperatuur in huis weer behaaglijk is.

Zorg voor goede ventilatie in huis
Het klinkt misschien wat gek, maar zet ook in de winter overdag regelmatig een raam of luchtrooster open. Dit zorg ervoor dat vochtige lucht uit huis weg kan en dat drogere lucht naar binnen komt. Droge lucht is gunstiger, omdat dit zich makkelijker laat verwarmen. Zet voordat je een raam of luchtrooster open zet de thermostaat wel wat omlaag, om onnodig energieverbruik te voorkomen.

Doe de gordijnen ’s avonds dicht
Gordijnen vormen een goede isolatie. Doe ze ’s avonds dan ook dicht. Zorg er wel voor dat deze niet over de verwarming heen hangen en daarmee de verspreiding van warmte tegenhouden. Houd hier ook rekening mee bij het plaatsen van bijvoorbeeld een bank of een kast in de ruimte.

Steek kaarsjes aan
Kaarsjes worden over het algemeen gebruikt voor sfeer in huis, maar ze hebben ook een ander klein voordeel. Ze geven ook warmte af. Natuurlijk niet zoveel als een een verwarmingsinstallatie, maar alle beetjes helpen. En het is ook nog eens gezellig!